Östra Storgatan 9 – Östbergs konditori

Östra Storgatan 9 – Östbergs konditori
Konditor Arvid Östberg kom från Stockholm och öppnade konditori i Jönköping 1872. Han hade gått i lära hos Oskar Berg, som var en av de kändaste konditorerna i Stockholm. Till en början låg Östbergs på Smedjegatan 2, men snart flyttades det till Östra Storgatan 9 och blev ett av Jönköpings populäraste och ”finaste” konditorier, känt både för sina goda bakelser och utsökta efterrätter. Från början av 1900-talet finns en beskrivning av ett besök på Östbergs:

”Det var indelat i små rum med bord, ett par stolar och en soffa. Här satt man helt ogenerat, och eftersom man från dessa kajutaliknande utrymmen hade utsikt mot den stora gatan, var de ett omtyckt tillhåll för kaffetanter med intresse för gatulivet – främst människorna där – samt skvallret i staden. Östbergs blev tack vare inredningen även omtyckt av blyga förälskade par.” (Claesson 1984, s 136.)

På Östbergs kunde man även få lyssna till levande musik, men i slutet av 1930-talet blev det istället en radiogrammofon som fick stå för underhållningen. I början av 1970-talet hade Östbergs förvandlats till pub och 1972 bildades visklubben Bacchi Lyra här. Klubben flyttade dock vidare till Mäster Gudmunds källare och huset revs, nästan exakt hundra år efter att Östbergs öppnade sitt konditori.

Under en period hade Östbergs en filial på Väster, adress Västra Storgatan 3. (1930)

Litteraturtips:
Olofsson, Irma. 1990. Kafékultur i Jönköping under 1900-talet.
Ridderberg, Maria. 1990. Kaffe med dopp. JP 15/1 1990.