Liljas konditori slog upp sina portar 1929 och första ägaren var fru Ella Lilja, gift med droskägaren Oscar Lilja. I början av 1940-talet hade konditoriet bytt ägare och nu var istället Harry Funker innehavare.

I oktober 1943 fick John Frostfeldt anställning hos Funker. Frostfeldt var då relativt erfaren i branschen – redan 1929 hade han börjat som lärling, på Sandemans några hus bort på Östra Storgatan. Han var bara 14 år när han började och hade 25 kronor i månaden i lön. Lönen på Liljas var betydligt bättre – 100 kronor i veckan, och dessutom 1 % av omsättningen. Under sin tid på Sandemans hade John Frostfeldt träffat sin blivande hustru Gunvor. Den 1 december 1946 tog paret Frostfeldt över Liljas konditori. Några år senare (1950) fick John Frostfeldt sitt mästarbrev som konditor.



2) Gunvor Frostfeldt bakom disken. Foto: Åke Ryd.
3) Gunvor och John Frostfeldt i bageriet. Foto: Åke Ryd.
”En av specialiteterna som man kunde få på Liljas konditori, var en nötruta doppad i choklad. Skolungdomarna, som var flitiga besökare på Liljas, uppskattade särskilt de stora smörgåsarna, gjorda på hembakta hålkakor.” (Olofsson 1990, s 19.)
Liljas hade också många fasta kunder, och till vissa arbetsplatser levererade de fikakorg.



2) John Frostfeldt tar en paus med en kopp kaffe – och bakverk. Foto: Åke Ryd.
3) Paret Frostfeldt med bagarbarnen – Clas, Åsa och Anders. Foto: Åke Ryd.
John och Gunvor Frostfeldt drev Liljas konditori fram till 1981, då det upphörde.
Stort tack till John och Gunvor Frostfeldts son Ulf och barnbarnet Åsa för värdefulla uppgifter! Tack, Åke Ryd, för fotografier och tack till Lennart Lindberg för kontakt och insamling!