Östra Storgatan 16-18

M Ch Petersons

En affär som jag minns väldigt väl från min barndom, inte för att jag handlade där, men på något sätt var den dominerande i stadsbilden, var M Ch Petersson på Östra Storgatan 16-18. Enligt Smålands Allehanda grundades 1859 i ”sin faders gård mamsellen Maria Charlotta Peterson en liten handel med sybehör, vars lager vid starten var så oansenligt, att det gott kunde rymmas i ett litet skåp på ena väggen och en på ett bord stående korg”.

Det kan tyckas lite. Men denna mamsell, eller fröken hade vi kanske sagt idag, var en driftig kvinna och affären blev snart en manufakturaffär, som kompletterades med garner. Fröken Peterson drev affären till 1896 då hon var 74 år. Hon avled 1898. Affären överläts på en brorson, Oscar Andell, som i sin tur 1919 överlämnade den till Berndt Peterson.

Affären moderniserades 1923, men redan ett par år senare, 1931, drabbades byggnaden av brand och husen brann ner. Då uppfördes en ny stenbyggnad i fyra våningar, som idag är riven. Företaget hade då utvecklats mycket och enligt reklamen fanns: manufakturavdelning, trikåavdelning, garnavdelning och en halvtrappa upp fanns en lokal för mattor och gardiner. Många husmödrar i Jönköping har varit stadiga kunder i denna affär.

Lennart Lindberg

M Ch Petersons Manufaktur & Garnhandel låg i fastigheten närmast till vänster, med adress Östra Storgatan 16. Vykort. (JFA.)
Från Sveriges privata företagare 1942

Litteratur:
Adresskalender 1906, Jönköping. Annons, s 124.