Gislavedsboken 2022

I vanlig ordning har arkivet fått en gedigen krönika över det gångna året från Gislaveds hembygdsförening att foga till sitt referensbibliotek.

Det är beklagligt att konstatera att Corona även under 2022 tagit stor plats i vårt samhälle. En välgjord dokumentation av Tomas Themar, om hur pandemin påverkat Gislaved, såväl som landet i stort, kan man läsa om under rubriken ”Coronapandemin inne på sitt tredje år”.

Desto muntrare innehåll bjuds det på i fyra artiklar om fyra jubilarer: Gislaveds Rotaryklubb (70 år), Gislaveds kammarkör (50 år), Gislerinken (50 år) och Gislaved Inner Wheel Club (20 år).

I jubileumstexten om Inner Wheel framhåller skribenten Birgitta Sallmén organisationen som ett av världens största kvinnliga nätverk med över 100 000 medlemmar i över 100 länder.  

På Folkrörelsearkivet finns arkivmaterial från 21 olika Inner Wheel-föreningar. En av dessa är Gislaveds Inner Wheel som är den senast bildade klubben i Sverige. Deras äldsta protokoll från bildandeåret 2002 vilar därmed i tryggt förvar.

Detta och mycket mer kan man läsa om i Gislavedsboken 2022. Stort tack riktar vi på arkivet till Gislaveds hembygdsförening!

/ Richard Fransson, arkivarie