Gislavedsboken 2021

”Yrkesskolornas historia” är temat för Gislavedsboken 2021. I fem kapitel bjuds läsaren på utbildningsrelaterade tillbakablickar, bland annat får vi reda på hur yrkesskolorna påverkade människor och företag i Gislaved fram till 1971 – och Monica Berndtson minns både Husmodersskolan och Handelsskolan för ungefär 60 år sedan.

bokomslag föreställande ung man i närbild böjd över en svarv.
Fotografi: Carl Larssons fotografiska AB, Gävle (Digitalt Museum)

Självklart finns det även med en redogörelse över året som gått.

Utöver detta så gör Thomas Temar, bokens redaktör, lokala såväl som globala djupdykningar ner i kölvattnet efter Coronaviruset härjningar och presenterar en gedigen sammanfattning av pandemin från början till… Ja, tyvärr är det ju inte slut än.

Åke Helgesson skriver historien om den sociala hjälporganisationen Hela Människan – som för övrigt är en av Folkrörelsearkivet drygt 150 medlemmar. Hela Människan som organisation på riksnivå är över 100 år gammal. Organisationen bildades som Riksutskottet för De Kristnas Förbudsrörelse den 16 mars 1920. Anledningen var den förestående folkomröstningen om alkoholförbud som skulle genomföras 1922.

I Gislaved har rörelsen varit verksam i 30 år. Utöver många sociala insatser under åren, till exempel matkassar och julklappar till behövande, etablerades 2005 Hela Människan Second hand. Från allra första början blomstrade verksamheten. Inför öppningsdagen ringlade köerna långa utanför butiken och dagskassan landade på 27 000 kronor. Inte illa. Redan efter ett år hade verksamheten vuxit ur de före detta Ica-jourlokalerna på Sörgården och nödgats flytta till större lokaler. Flera flyttar senare finns nu verksamheten sedan 2015 på Köpmannagatan 6 i Gislaved.  

Tack för detta bidrag till Folkrörelsearkivets referensbibliotek!

/ Richard Fransson, arkivarie