Gislavedsboken 2019

I Gislavedsboken 2019 finns något för de allra flesta. Boken har ett rikt bildmaterial, både äldre och nytt, vid sidan av intressanta texter. Som läsare känns det inte som att jag behöver vara från Gislaved för att ryckas med i berättelserna.

Det är texter som låter läsaren ta del av personliga tillbakablickar över hur samhället såg ut och tedde sig för 40-50 år sedan, men också mer sakliga redogörelser över olika verksamheters framväxt; bland annat hur den nya däckfabriken tog form 1969. Ett kapitel handlar om trafikskolornas historia i Gislaved; om att ta körkort de senaste 100 åren och det passar bra ihop med två andra kapitel, varav det ena är en intervju med trafiklärare Lars Rehn som har 50 års erfarenhet inom området. Det andra handlar om bensinmackar i Gislaved förr och nu. Bara för att välja ett axplock .

Runt en tredjedel av boken handlar om året som har gått, från 1 augusti 2018 till 31 juli 2019. Det är tydligt att det är mycket som har hänt i Gislaved det senaste året. Motorcykellopp och andra tävlingar har anordnats inom idrottsrörelsen, medaljer har delats ut till framgångsrika idrottslag och idrottare, jubileum har firats, stipendium har delats ut, fester har firats och bränder har släckts – bara för att nämna en bråkdel av det som författaren Tomas Themar tar upp. Det är välskrivna texter vis sidan av många fina ögonblicksbilder i färg.

Stort tack till Gislaveds Hembygdsförening för det senaste tillskottet till vårt referensbibliotek!

/ Richard Fransson, arkivarie