Bioaffischer från Arcadia och Regina

2004 tog Folkrörelsearkivet emot en deposition från Håkan Petersson på 30 affischer från biograferna Arcadia och Regina som drevs av Folkets Hus i Huskvarna.

Affischerna hade han fått överta från grannen och vännen Alice Olsson som under flera år hade arbetat som kioskbiträde på biograferna.

Sedan affischerna hamnade på arkivet har de varit till glädje för många – inte minst i samband med biografutställningen som invigdes under Arkivens Dag 2015 i Arkivhusets Öppna Magasin.

Ett stort tack till Håkan Petersson som nu valt att skänka denna fina affischsamling till Folkrörelsearkivet!   

En kort historik över Regina och Arcadia

Foto ur Folkets Hus-föreningens arkiv. Fotograf: Eric Venström, Huskvarna.

1930 är en milstolpe för bioverksamheten i Huskvarna. Då fattade nämligen Folkets husföreningen två viktiga beslut. Det första var att installera en ljudfilmsanläggning i föreningens egen biograf Regina som låg i Folkets hus. Regina var från början en teatersalong, men man började visa bio där i början på 1920-talet. Utrustningen var av märket Klang och kostade 10 750 kr.

Det andra beslutet var att köpa den andra biografen i staden, Venus, som ägdes av Huskvarnakonstnären Pelle Malmborg. Malmborg hade även dekorerat väggarna i salongen med väggmålningar. Biografen inköptes till ett pris av 57 500 kr. Således kom hela Huskvarnas biografverksamhet att ligga i händer på Folkets husföreningen.

Köpet av Venusbiografen, som kostade mer än själva byggandet av Folkets hus 20 år tidigare, gick inte igenom utan invändningar. Många av de äldre inom föreningen hade farhågor om att köpet skulle leda till föreningens ruin. Tiden skulle dock motbevisa tvivlarna och efter några år var det ingen som önskade köpet ogjort.

Innan man öppnade Venus-biografen passade man även på att rusta upp den. Man klädde väggarna med tyg för att få bättre akustik och även här installerade man en ljudfilmsanläggning av märket Klang till en kostnad av 14 000 kr. Detta resulterade i att maskinutrustningen i den nya biografen blev bättre än den på Regina, varför man även valde att spela de större filmerna här. Efter upprustning döpte man även om biografen till Arcadia.

Foto från 1940-talet ur Folkets Hus-föreningens arkiv. Okänd fotograf.

Under det första året, 1931, blev inkomsterna på Arcadia 24 087 kr och 84 öre och på Regina 12 758 kr och 95 öre.

Vid denna tid började bio bli det verkligt stora folknöjet i staden och det var mycket tack vare den djärva satsningen på biografverksamheten som gjorde att Folket husföreningen under många år framåt vid flera tillfällen hade råd att bygga om och utvidga Folkets hus.

Uppgifterna är hämtade ur jubileumsskriften ”Föreningen Folkets hus Huskvarna 50 år” av Stig Jonsson.