Aktuellt

Öppettider över jul och nyår

Folkrörelsearkivet har stängt från och med fredag 21 december och öppnar åter tisdag 8 januari.


Stig Ljung

Denna höst blev det ingen resa till Spanien för fotografen och vännen Stig Ljung och hans livskamrat Ragnhild. Onsdagen den sista oktober blev också sista dagen i Stigs liv. Vi hade kontakt så sent som på måndagen, då vi bestämde att jag skulle komma ner till Skåne och hämta hans fotoarkiv – bilder från ett helt liv som professionell fotograf. Trots att han hade det svårt sista tiden, så lät han ändå glad i telefonen. Han delade alltid med sig av glädje, och det är verkligen trist att inte få höra hans klingande skratt mer. Vila i frid, Stig.

Lars Östvall, arkivchef

Bildtexter saknas

På grund av tekniska förändringar i det program som används för att göra Folkrörelsearkivets hemsida har vissa bilder och bildtexter fallit bort. Vi beklagar detta och försöker åtgärda detta så snart vi kan.

Enskilda arkiv och GDPR

Riksarkivet uppmanar föreningar, organisationer och enskilda arkivinstitutioner  att inte radera eller gallra personuppgifter i sina arkivbestånd.

Läs mer på Riksarkivets hemsida om enskilda arkiv och GDPR, länken öppnas i nytt fönster.

https://riksarkivet.se/nyheter-och-press?item=113545

Nytt i vårt bibliotek

Huskvarna Hembygdsförenings årsbok för 2017 har just kommit och den är som alltid en snygg och innehållsrik publikation. Denna gång har man särskilt uppmärksammat tre jubileum: Högertrafiken 50 år, Öxnegården 80 år och Huskvarna Idrottshistoriska Förening 15 år. Av särskilt intresse för Folkrörelsearkivet är också Lars-Åke Engbloms artikel om Smålands första idrottstidning: Idrottsnytt från Huskvarna. Den utkom åren 1914-1919 och exemplar av den ovanliga tidningen emottages tacksamt av Folkrörelsearkivet. Vidare finns en artikel om Musikminnen från Huskvarna, av Lars Rydh, vilken framför allt behandlar Huskvarna Musiksällskaps historia. Bland övriga intressanta artiklar märks bland annat en om Huskvarna stad anno 1917, och en om Huskvarnasonen Stig Jonsson som författare. Vi placerar in den fina årsboken under rätt signum i vårt bibliotek och tackar hembygdsföreningen för gott arbete.