1 maj – fotografier ur Smålands folkblads bildarkiv

”Första maj är arbetarrörelsens internationella högtidsdag som firas sedan 1890. Initiativet till demonstrationen 1890 togs av Andra internationalen, som genom en internationell manifestation ville kräva åtta timmars arbetsdag. Första maj har också kommit att firas till åminnelse av Haymarketmassakern 1886. Denna dag firas runt om i världen av olika vänsterorganisationer, partier och fackföreningar med demonstrationer och möten.” Texten är hämtad från Wikipedia: https://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6rsta_maj

Månadens dokument maj 2017

Ett urval av 1 maj-fotografier från Smålands Folkblads bildarkiv.

Demonstrationståg. I bakgrunden träd och bebyggelse.
1 maj 1988 i Eksjö. “Dagens första maj-talare i Eksjö var riksdagsmannen Åke Gustavsson från Nässjö. Här tillsammans med bland andra kommunalrådet K G Johansson.
Foto taget ut över publikhav som samlats på ett torg. I bakrunden ett kyrktorn. I förgrunden ryggen på några män och kvinnor som håller i fanor.
1 maj 1988 i Jönköping. Foto: Jan-Erik Ejenstam.
Demonstrationståg. Blandade åldrar. Några kör barnvagn. Några bär plakat.
1 maj 1988 i Gnosjö. Foto: Vecko Finn.
Demonstrationståg. I bakgrunden stenhus.
1 maj 1988 i Vaggeryd. Foto: Vecko Finn.
Demonstrationståg passerar genom en trädallé. I förgrunden uniformerade ungdomar med slagverk. Längre bak i tåget bär demonstranterna fanor och plakat.
1 maj 1988 i Gislaved.
En yngre man i jeansjacka kantad av fyra äldre herrar som håller i banderoller.
1 maj 1988 i Jönköping. “Lars Ohly (i mitten på bilden) som sitter i vpk:s partistyrelse talade vid första maj-demonstrationerna i Jönköping igår. Han gick till angrepp mot Socialdemokraterna och anklagade dem för att ha svikit sina ideal.” Foto: Peder Gustavsson.
Långt demonstrationståg.
1 maj 1988 i Värnamo.
Demonstrationståg. Längst fram uniformerade män med blåsinstrument.
1 maj 1988 i Vaggeryd.
Demonstrationståg. Människor med plakat tågar på en gata.
1 maj i Huskvarna 1988. Foto: Jan-Erik Ejenstam.